Εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κατανοώντας τους Φίλους” από τον Συλλόγο Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας

               Την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024  τα μέλη της διεπιστημονικής ομάδας του Κέντρου Ημέρας Χαρά ΙΙ του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας ,κα Συρμακέζη Μαρία και κος Τσιφλίδης Νίκος, παρουσίασαν στη  Β’ τάξη το εκπαιδευτικό πρόγραμμα “Κατανοώντας τους Φίλους”. 
              Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρουσιάζεται σε σχολεία παγκοσμίως με σκοπό την κατανόηση της διαφορετικότητας και την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, την ικανότητα δηλαδή να αντιλαμβανόμαστε πώς νοιώθουν οι άλλοι. Τα παιδιά μέσα από μια σειρά βιωματικών δραστηριοτήτων προσπαθούν να φανταστούν πως θα ένοιωθαν οι ίδιοι αν είχαν κάποιες διαφορετικές ικανότητες από αυτές που έχουν και πως θα ήταν η καθημερινότητά τους. Φορούν γάντια, κιάλια, μάσκες και αποκτούν νέες εμπειρίες. Δοκιμάζουν και προσπαθούν να μπουν στη θέση των συμμαθητών και φίλων τους με αισθητηριακές και κινητικές δυσκολίες. 
              Το πρόγραμμα περιλάμβανε εισαγωγή, βιωματικές δραστηριότητες και συζήτηση και ήταν προσαρμοσμένο στις ανάγκες των παιδιών του δημοτικού.
              Στο τέλος τα παιδιά με χαρά πρόσφεραν προσωπικά  αντικείμενα που έφεραν από το σπίτι τους ,για να πουληθούν στο παζάρι «Παλιά & αγαπημένα», που πραγματοποιείται κάθε χρόνο από τον Σύλλογο και τα έσοδα του οποίου ενισχύουν το έργο του .  
              Η εκπαιδευτική δράση έγινε στα πλαίσια του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων  στην ενότητα «Εγώ κι εσύ δυναμώνουμε μαζί» που εκπονείται στην τάξη μας.