ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΕ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΜΠΙΣΚΟΤΩΝ ΚΑΙ ΤΥΡΟΚΟΜΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄  και Γ΄  τάξης του σχολείου μας στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων “Γνωρίζω τα επαγγέλματα“, είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν δύο μονάδες παραγωγής τροφίμων της περιοχής μας τη Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024 με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών τους κ. Μαρίας Ζαρμπάνη και κ. Φανής Κουρδουνούλη.

Αρχικά επισκεφτήκανε το νέο εργοστάσιο παραγωγής μπισκότων “Βιολάντα” για να παρακολουθήσουν από κοντά τη διαδικασία παραγωγής των αγαπημένων τους μπισκότων, το οποίο αποτελεί παράδειγμα πράσινης καινοτομίας, καθώς μέσω της τεχνολογίας Βιολάντα steam free” είναι το μοναδικό εργοστάσιο στον κόσμο χωρίς καμινάδα. Στο εργοστάσιο “Βιολάντα” τα παιδιά υποδέχτηκε ο κ. Βλαχούλης, ο οποίος ξενάγησε τους/τις μαθητές/τριες στους χώρους του εργοστασίου, εξηγώντας τη διαδικασία και τα στάδια  παραγωγής και απαντώντας σε όλες τις ερωτήσεις τους.

Μετά την ξενάγηση μοιράστηκαν μπισκότα στα παιδιά, προσφέροντας τους γευστική απόλαυση και ένα μικρό δείγμα της παραγωγής του εργοστασίου. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν και με τη μυρωδιά του φρεσκοψημένου μπισκότου που κυριαρχούσε στον χώρο αλλά και με τις υπέροχες και γευστικές ποικιλίες μπισκότων.

Η επίσκεψη συνεχίστηκε στην εταιρεία παραγωγής τυροκομικών προϊόντων Νίκζας Α.Ε. Η εταιρεία ξεκινά τη λειτουργία της από το 1970. Όμως, η εργατικότητα, η βαθιά γνώση της παράδοσης και το μεράκι των 3 αδερφών για την παραγωγή ποιοτικών τυροκομικών προϊόντων, βοήθησαν στο να εξελιχτούν και να δημιουργηθούν νέες εγκαταστάσεις που περιλαμβάνουν όλους τους χώρους για την παραγωγή, την ωρίμανση και τη διάθεση των τυροκομικών προϊόντων της εταιρείας. Η φέτα, το κεφαλοτύρι, το μανούρι και το ανθότυρο είναι μερικά μόνο από τα προϊόντα που παράγουν. Τα προϊόντα τους εξάγονται στις μεγαλύτερες και απαιτητικότερες αγορές του κόσμου όπως στη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Αγγλία, τη Κύπρο και την Αμερική.

Εκεί μας υποδέχτηκε ο κος Νίκζας Περικλής, η κα Νίκζα Καλίτσα καθώς και το πολύ ευγενικό προσωπικό τους. Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν με πολλή προθυμία από την υπεύθυνη σε όλα τα στάδια παραγωγής, από την παραλαβή της πρώτης ύλης (γάλακτος) μέχρι τη στιγμή που τα παραγόμενα τυροκομικά προϊόντα είναι έτοιμα προς διάθεση και πώληση. Δέχτηκε ερωτήσεις από τα παιδιά και έλυσε τις απορίες τους. Ήταν μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία για τα παιδιά που γνώρισαν τη διαδικασία μέχρι να φτάσει το τυρί στο τραπέζι μας.

Στο τέλος προσφέρθηκαν σε όλους δωράκια από την επιχείρηση καθώς και προϊόντα τους, ώστε να απολαύσουνε όλοι τα γευστικότατα ελληνικά τυροκομικά προϊόντα της περιοχής μας.