ΜΟΥΣΕΙΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ ΠΗΛΙΟΥ

Την Τετάρτη 27 Μαρτίου οι Ε΄  και ΣΤ΄  τάξεις του σχολείου μας πραγματοποίησαν εκπαιδευτική επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού Μακρινίτσας Πηλίου. «Πόλις κρεμαστή» στη βορειοδυτική πλαγιά του Πηλίου, όπως δίκαια χαρακτηρίζεται, η Μακρινίτσα συγκροτήθηκε ως οικισμός πιθανότατα στις αρχές του 13ου αι. γύρω από τη Βυζαντινή Μονή της θεομήτορος Οξείας Επισκέψεως της Μακρινιτίσσης. Κατά τον 18ο-19ο αι. γνώρισε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη χάρη στην άνθηση του εμπορίου και της βιοτεχνίας, η οποία αντανακλάται στην αρχιτεκτονική της καθώς και στον πλούτο και τα αριστουργήματα των μνημείων και των κειμηλίων της.

Το Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού στεγάζεται σε διώροφο κτίριο παραδοσιακής πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής στην κεντρική πλατεία του οικισμού. Στις συλλογές του φιλοξενεί κειμήλια ανεκτίμητης αξίας και αξιοσημείωτης ποικιλίας από τους ναούς και τα εξωκλήσια της Μακρινίτσας από τα βυζαντινά χρόνια έως και σήμερα. Εξέχουσα θέση κατέχει η μαρμάρινη ανάγλυφη εικόνα της Παναγίας Οξείας Επισκέψεως της ομώνυμης Βυζαντινής Μονής του 13ου αι.

Οι μαθητές/τριες ξεναγήθηκαν με μεγάλο ενδιαφέρον και εντυπωσιάστηκαν από τον πλούτο της συλλογής!

Στη συνέχεια απόλαυσαν φαγητό και παιχνίδι στην εντυπωσιακή πλατεία της Μακρινίτσας με την υπέροχη θέα, τα μεγάλα πλατάνια, την εκκλησία του Ιωάννη του Προδρόμου, τη μαρμάρινη κρήνη με τις τέσσερις χάλκινες λεοντοκεφαλές και το αθάνατο νερό καθώς και τα παραδοσιακά καφενεία!

Τους/τις μαθητές/τριες συνόδεψαν οι εκπαιδευτικοί: Σοφία Μυλωνά, Βάσω Γκορτσίλα, Γιάννης Χαρισούλης, Δέσποινα Γερομαρκάκη, Χρήστος Αλεξίου, Κίττυ Σκουλίδου, Ελευθερία Μιχαηλίδου και Μαρία Ζήση.