ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΝΟΜΙΣΜΑΤΑ

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης του σχολείου μας, υπό την εποπτεία των δασκάλων τους Χρήστου Αλεξίου και Γιάννη Χαρισούλη, είχαν την ευκαιρία να δουν και να γνωρίσουν από κοντά τα νομίσματα του αρχαίου κόσμου μέσα από την επίδειξη και παρουσίαση που έγινε από την κ. Ευαγγελινή Μάρκου, Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών. Η παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε στο 4ο Δημοτικό Σχολείο Λάρισας, είχε ως στόχο να εξοικειώσει τους μαθητές με τα νομίσματα που έκοψαν από τους αρχαϊκούς έως και τους πρώιμους ελληνιστικούς χρόνους πόλεις και βασιλείς του αρχαίου κόσμου και να τους βοηθήσει να εκτιμήσουν τη χρήση των νομισμάτων ως πρωτογενείς πηγές για την ακόμη καλύτερη γνώση και την κατανόηση της ιστορίας και του πολιτισμού των πόλεων και των βασιλέων που τα εξέδωσαν.

Στο πλαίσιο της παρουσίασης, οι μαθητές ανακάλυψαν την ποικιλία των παραστάσεων των νομισματικών εικονογραφικών τύπων που μας είναι γνωστοί για πολλές πόλεις και νησιά του αρχαίου κόσμου και είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων των πόλεων της Αθήνας, της Αίγινας, της Κορίνθου και της Λάρισας, αλλά και νομίσματα βασιλέων όπως του Φιλίππου Β’, του Αλεξάνδρου Γ’ και του Λυσίμαχου.

Και λίγα λόγια για την κ. Μάρκου

Η Ευαγγελινή Μάρκου είναι Κύρια Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών (ΙΙΕ), στον Τομέα Ελληνικής και Ρωμαϊκής Αρχαιότητας (ΤΕΡΑ) του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ), στην Αθήνα. Σπούδασε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές και τις διδακτορικές της σπουδές στην Ιστορία και τον Πολιτισμό της Αρχαιότητας στο Πανεπιστήμιο Paris IV της Σορβόννης, με υποτροφία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη. Εργάστηκε στο Μουσείο Fitzwilliam του Cambridge και στο Νομισματικό Μουσείο Αθηνών ως υπεύθυνη καταγραφής και ψηφιοποίησης των νομισματικών συλλογών.

Η ερευνητική της δραστηριότητα, η οποία επικεντρώνεται στην ιστορία και τη νομισματική της αρχαϊκής, κλασικής και πρώιμης ελληνιστικής Κύπρου, έχει παρουσιαστεί σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει δημοσιευτεί σε δύο μονογραφίες και σε πλέον των σαράντα άρθρων σε επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων.

Παράλληλα με την έρευνα, η Ε. Μάρκου διδάσκει και συντονίζει μαθήματα Αρχαίας Νομισματικής, Αρχαίας Ιστορίας και Ιστορίας της Κύπρου, πτυχιακού και μεταπτυχιακού επιπέδου, στο Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008-2009), στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου (2008-σήμερα) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου (2014-2018) και στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο (2017-2020).