ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΓΑΛΛΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΛΑΡΙΣΑΣ

“Plus haut, plus loin, plus fort….. Ensemble”
« Πιο ψηλά, πιο μακριά, πιο δυνατά……ΜΑΖΙ»

Στο πλαίσιο της γιορτής της Γαλλοφωνίας 2024, που συγχρόνως είναι και ο χρόνος διεξαγωγής των Ολυμπιακών και Παραολυμπιακών Αγώνων που φέτος θα διεξαχθούν στο Παρίσι για τρίτη φορά στην ιστορία τους, το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας διοργάνωσε δράσεις για τους/τις μαθητές/τριες των σχολείων Α΄ και Β΄ εκπαίδευσης.

Το σχολείο μας, την Δευτέρα 8/4/2024 έλαβε μέρος σ’ αυτές τις δράσεις με τις τάξεις Ε΄ και ΣΤ΄  συνοδευόμενες από την καθηγήτρια Γαλλικών Βασιλούλη Ευανθία, την καθηγήτρια Γερμανικών Παπαβασιλείου Δόμνα και τους δασκάλους της ΣΤ΄  τάξης  Γερομαρκάκη Δέσποινα και Χαρισούλη Ιωάννη, τη Γυμνάστρια του σχολείου Πέτσιου Ελισάβετ και τη Μουσικό Παρίση Αθανασία, παρακολουθώντας ένα υπέροχο βίντεο αφιερωμένο στην Ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αρχαία Ελλάδα μέχρι το Παρίσι του 2024.

Με οδηγό τις «Φρύγες» (τη μασκότ) και με την καθοδήγηση της καθηγήτριας του Γαλλικού Ινστιτούτου κα. Κοκκίνου γνωρίσαμε πως γινόταν οι αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα, το νόημά τους, τα έπαθλα που στεφάνωναν τους αθλητές τότε (κλαδί ελιάς), την τιμή που είχαν οι συμμετέχοντες και την εξέλιξή τους μέσα στο πέρασμα του χρόνου. Η συμβολή του Pierre de Coubertin, τον συμβολισμό των 5 κύκλων της σημαίας των Ολυμπιακών Αγώνων, πότε έγινε  η πρώτη συμμετοχή γυναικών κ.α. Φυσικά είδαμε ένα απόσπασμα από την εκπληκτική διοργάνωση των αγώνων του 2024 στην Ελλάδα. Νιώσαμε περήφανοι που σε κάθε Ολυμπιακούς Αγώνες η σημαία της Ελλάδας και η Ελληνική αποστολή πρωτοστατεί όλων των χωρών και φυσικά που ακούγεται σ’ όλα τα πέρατα της  της γης ο εκπληκτικός Ολυμπιακός Ύμνος (γραμμένος από τον Κωστή Παλαμά και μελοποιημένος από τον Σαμαρά) πάντα στα Ελληνικά.

Μάθαμε τέλος που θα γίνει η έναρξη και η διεξαγωγή των αθλημάτων στο Παρίσι με πρωτότυπο και πρωτοποριακό τρόπο όπως δεν έχει γίνει ποτέ μέχρι σήμερα.

Τα παιδιά μας συμμετείχαν σε ένα κουίζ με διάφορες ερωτήσεις που τους έδωσαν την ευκαιρία να γνωρίσουν το Παρίσι και τις παραδόσεις της Γαλλίας.

Να σημειώσουμε δε ότι θα έχουμε την τιμή να παρακολουθήσουμε και να συμμετάσχουμε στη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από την πόλη μας τη Λάρισα, που σίγουρα τα παιδιά του σχολείου μας θα παρευρεθούν με μεγάλη χαρά.