Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής

Τον ελαιώνα και το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής της οικογένειας Συρμακέζη στην Ελάτεια επισκέφθηκαν την Παρασκευή 1-12-2023 οι μαθητές της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας συνοδευόμενοι από τους εκπαιδευτικούς τους Ζαρμπάνη Μαρία και Κουρδουνούλη Θεοφανώ. Η εκπαιδευτική επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων που εκπονούνται στις τάξεις με θέμα: “Γνωρίζω τα επαγγέλματα” (Β΄) και “Μουσεία και αειφόρος ανάπτυξη” (Γ΄)

Το Μουσείο Θεσσαλικής Ζωής της οικογένειας Συρμακέζη, στην Ελάτεια του Νομού Λάρισας, αποτελεί ένα Πολυχώρο Προσομοίωσης Παραδοσιακών Αγροτικών Δραστηριοτήτων και δίνει στον επισκέπτη τη δυνατότητα να «ζήσει» την εμπειρία του παρελθόντος, συνδυάζοντας την παρουσίαση εκθεμάτων σε παραδοσιακά διαμορφωμένους χώρους και τη σύγχρονη τεχνολογία οπτικοακουστικών προβολών. Η δημιουργία του μουσείου έγινε από την οικογένεια Συρμακέζη, η οποία κληρονόμησε το παλιό πατρικό οικογενειακό σπίτι με τους βοηθητικούς χώρους, τα οποία και αναπαλαίωσε για την δημιουργία του Μουσείου.

Τα οικήματα χρονολογούνται από το 1870 ενώ η λειτουργία του μουσείου ξεκίνησε το 2008.

Στην αίθουσα προβολών του Μουσείου οι υπεύθυνοι μίλησαν στα παιδιά για την ελιά στην αρχαιότητα και τους μύθους της, το μάζεμα της ελιάς στα παλιά χρόνια αλλά και σήμερα, τα στάδια παραγωγής και τον τρόπο εξαγωγής του ελαιόλαδου σε ένα σύγχρονο ελαιοτριβείο, τα προϊόντα που μπορούμε να δημιουργήσουμε με αυτό, τα οφέλη του καρπού της και του ελαιόλαδου. Μέσα από τη συζήτηση, αντιληφθήκανε ότι η ελιά και το λάδι έχουν άρρηκτα συνδεθεί με τις κοινωνικές και θρησκευτικές αξίες των Ελλήνων από την αρχαιότητα έως σήμερα. 

Στη συνέχεια ξεναγηθήκανε στο Λαογραφικό Μουσείο, όπου είδαν από κοντά παραδοσιακούς αργαλειούς, τα γεωργικά εργαλεία και μηχανήματα, οικιακό εξοπλισμό παλιότερων εποχών και έμαθαν για την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου. 

Αργότερα απόλαυσαν το παιχνίδι στην αυλή του Μουσείου και γεύτηκαν φρέσκο ζυμωτό, χειροποίητο ψωμί βουτηγμένο σε ελαιόλαδο και ελίτσες.

Τέλος επισκεφτήκανε τον τοπικό βιολογικό ελαιώνα, όπου ενημερώ­θηκαν στην πράξη από τους υπεύθυνους για τις διαδικασίες συγκομιδής και επεξερ­γασίας της ελιάς και συμμετείχαν τα ίδια στη διαδικασία του λιομαζώματος. Άπλωσαν το ελαιόπανο και με τα χτένια μάζεψαν τις ελιές. Έφυγαν ενθουσιασμένα και γεμάτα νέες εικόνες και εμπειρίες.