ΕΝΕΡΓΩ ΩΣ ΠΟΛΙΤΗΣ

Το πρόγραμμα «Ενεργώ ως Πολίτης» αποτελεί μία πρόταση προσέγγισης θεμάτων που συνδέονται με τη συμμετοχή στη δημοκρατία και στη δημόσια πολιτική ως πολίτες. Στοχεύει στην ενδυνάμωση και την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας των πολιτών και στην ανάδειξη του ρόλου της στην προαγωγή των δημοκρατικών διαδικασιών, στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης, δίνει έμφαση στην τοποθέτηση και δράση με προστιθέμενη αξία, στην ατομική ευθύνη, την οποία συνδέει με τη συλλογική και προσεγγίζει θέματα που συνδέονται με τη ζωή στην κοινότητα – την ευρεία, αλλά και την παγκόσμια – μέσω διαδικασιών διερευνητικής και βιωματικής μάθησης.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες όλων των τάξεων και όλων των τύπων σχολείων. Οι συμμετέχοντες/ουσες εκπαιδευτικοί επιμορφώνονται και έχουν στη διάθεσή τους οδηγίες δραστηριοτήτων, τις οποίες καλούνται να αναπτύξουν μέσα στην τάξη τους με βάση το μαθησιακό ενδιαφέρον και την ετοιμότητα των μαθητών τους.

Το σχολείο μας ανταποκρινόμενο στις απαιτήσεις ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού συστήματος, θέλοντας να συμβάλλει στην ανάπτυξη δεξιοτήτων ζωής στους μαθητές/τριες, αποφάσισε να ξεκινήσει την υλοποίηση σχετικών δράσεων εντός του ωρολογίου προγράμματος σε συνεργασία με το Ίδρυμα Λαμπράκη, που παρέχει σχετικό εκπαιδευτικό υλικό, εγκεκριμένο από το ΥΠΑΙΘA.
Στόχος μας είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών σε κοινωνικά θέματα, η ανάπτυξη της μεταξύ τους συνεργασίας, της επικοινωνίας, της συμμετοχικής δράσης, η καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, του σεβασμού της μοναδικότητας του κάθε ανθρώπου και της αρμονικής συνύπαρξης όλων των πολιτών.
Επιπρόσθετα η όλη προσπάθεια εντάσσεται στο πλαίσιο της θεματικής ενότητας «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ –Κοινωνική Συναίσθηση και Ευθύνη» των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Φιλοδοξία μας είναι να εμπεδώσουμε και να μεταλαμπαδεύσουμε στάσεις, αξίες και συμπεριφορές ενεργού πολίτη στην εκπαιδευτική κοινότητα.

Η πρώτη για φέτος Ενδοσχολική επιμόρφωση για τους/τις εκπαιδευτικούς που υλοποιούν το πρόγραμμα «Ενεργώ Ως Πολίτης», έγινε την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου στους χώρους του σχολείου μας από την Υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων Α/θμιας Εκπαίδευσης Λάρισας κ. Κων/να Χατζημίχου. Τα σχολεία που λαμβάνουν μέρος είναι τα 4ο και 17ο Δημοτικά Σχολεία Λάρισας και το Πειραματικό Γυμνάσιο Λάρισας. Οι μαθητές/τριες των παραπάνω σχολείων θα έχουν την ευκαιρία μέσα από καινοτόμες βιωματικές δράσεις να εκπαιδευτούν και να προετοιμαστούν από τους εκπαιδευτικούς τους με τον καλύτερο τρόπο, ως μελλοντικοί ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου!

Από το σχολείο μας στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι εκπαιδευτικοί Γκορτσίλα Βασιλική Ε1, Αλεξίου Χρήστος Ε2, Χαρισούλης Ιωάννης ΣΤ1, Γερομαρκάκη Δέσποινα ΣΤ2 , Σκουλίδου Κυριακή ΤΕ και Μυλωνά Σοφία, διευθύντρια.

Να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα “Ενεργώ Ως Πολίτης” υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος Active citizens fund, με φορέα υλοποίησης το Ίδρυμα Λαμπράκη. Τη διαχείριση της επιχορήγησης του προγράμματος για την Ελλάδα έχουν αναλάβει από κοινού το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το SolidarityNow. Διαβάστε περισσότερα εδώ: www.activecitizensfund.gr