ΜΟΥΣΕΙΑΚΟΣ ΧΩΡΟΣ ΑΡΧΗΓΕΙΟΥ ΤΑΚΤΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ (ΑΤΑ)

«Μορφές Αεροπορικού Πνεύματος» ονομάζεται ο εκθεσιακός χώρος που δημιουργήθηκε με ευθύνη και συντονισμό της διοίκησης του ΑΤΑ, ένας χώρος τιμής και ιστορικής αναδρομής, τον οποίο επισκέφτηκαν την Παρασκευή 5 Απριλίου 2024, η Β΄ και Γ΄ τάξη του σχολείου μας μαζί με τις εκπαιδευτικούς τους Μαρία Ζαρμπάνη και Θεοφανώ Κουρδουνούλη αντίστοιχα.

Τα εκθέματα ανήκουν σε τρεις ενότητες, τον άνθρωπο, τις μηχανές και τα βλήματα. Στο μουσειακό χώρο έχουν τοποθετηθεί δύο πιλοτήρια, εξομοιωτές αεροσκαφών A7 και F1 καθώς και ένα ολόκληρο μαχητικό F104 με τον εξοπλισμό εδάφους που τον συνοδεύει.

Στον εκθεσιακό χώρο υπάρχουν επίσης οπλικά συστήματα, βλήματα, όργανα, καθίσματα, παράσημα, κινητήρες, μηχανολογικά εργαλεία, ιστορικά έγγραφα, φωτογραφικό αρχείο, συσκευές τηλεπικοινωνίας, συλλογή αεροσκαφών σε μακέτα, στολές, αυθεντικά αντίγραφα μαχητικών (μοντελισμός), φωτογραφίες πεσόντων του ΑΤΑ σε καιρό ειρήνης από το 1953 έως σήμερα. Οι μαθητές/τριες απέκτησαν βιωματικά την αίσθηση μίας πτήσης με αεροσκάφη F-16 που έκαναν στους δύο εξομoιωτές VR που διαθέτει το Μουσείο, γεγονός που πραγματικά τους/τις ενθουσίασε!

Είχαν επίσης μία μοναδική ευκαιρία να μυηθούν στον κόσμο της Μετεωρολογίας και της πρόγνωσης καιρού στο Περιφερειακό Μετεωρολογικό Κέντρο του ΑΤΑ, που έχει ως αποστολή τη μετεωρολογική υποστήριξη των Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων, της Αεροναυτιλίας των αεροσκαφών και την πληροφόρηση του κοινωνικού συνόλου για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα και το οποίο λειτουργεί σε 24ωρη βάση όλο τον χρόνο.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες προς την κα Αργυροπούλου και τον κο Ρώμα αλλά και όλους τους υπεύθυνους του ΑΤΑ για την ξενάγηση, τη φιλοξενία τους, την υπομονή τους και τη διάθεση να απαντήσουν σε όλες τις απορίες των παιδιών και να ικανοποιήσουν όλες τους τις επιθυμίες!