ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (9/2) και βάσει του με αρ.πρωτ. 12833/ΓΔ4, 06-02-2024 εγγράφου του ΥΠΑΙΘΑ διοργανώσαμε σήμερα Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου δράσεις στα τμήματα ΣΤ1 και ΣΤ2 του σχολείου μας στα μαθήματα της γερμανικής, γαλλικής και αγγλικής γλώσσας από τις εκπαιδευτικούς Παπαβασιλείου Δόμνα (ΠΕ07), Βακαλούλη Ευανθία (ΠΕ05) και Βακαλαθανασίου Μαρία (ΠΕ06).

Η δράση ξεκίνησε στο τμήμα των Γερμανικών, όπου αφού προβλήθηκαν βίντεο σύντομης διάρκειας του Υπουργείου Εξωτερικών για την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, ακολούθησε συζήτηση για την επιρροή της ελληνικής γλώσσας στη γερμανική γλώσσα (τα δομικά στοιχεία της έχουν άλλωστε πολλές ομοιότητες τόσο με τη νεοελληνική γλώσσα όσο και με την αρχαία ελληνική γλώσσα). Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες μετέφρασαν με ευκολία στα ελληνικά γερμανικές λέξεις με ελληνική ρίζα και παρέδωσαν το χαρτόνι με τις λέξεις στα αντίστοιχα τμήματα των γαλλικών και των αγγλικών, όπου αφού τονίστηκε η ομοιότητα των λέξεων στις τρεις γλώσσες, καθώς και η χρησιμότητα της εκμάθησης ξένων γλωσσών, μεταφράστηκαν οι ίδιες λέξεις στα γαλλικά και τα αγγλικά με εξίσου μεγάλη ευκολία.

Με αυτόν τον παιγνιώδη τρόπο οι μαθητές και οι μαθήτριες ήρθαν σε επαφή με την ομοιότητα των αγγλικών, γαλλικών και γερμανικών με την ελληνική γλώσσα,  συνειδητοποίησαν τη σπουδαιότητα της ελληνικής γλώσσας και αντιλήφθηκαν πόσο σημαντική είναι η πολυγλωσσία. Η σύμπραξη των ξενόγλωσσων τμημάτων του σχολείου μας απέφερε καρπούς!