ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΥΤΙΣΜΟ

Η Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό (World Autism Awareness Day) καθιερώθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2007 από τον ΟΗΕ (Ψήφισμα 62/139) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Η πρωτοβουλία αυτή έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τις ανάγκες των αυτιστικών ατόμων, συμβάλλοντας στην αποδοχή και ενσωμάτωσή τους στην κοινωνία.

Ο όρος «αυτισμός» προέρχεται ετυμολογικά από τη λέξη «εαυτός» και υποδηλώνει την απομόνωση ενός ατόμου στον εαυτό του. Ο αυτισμός, αποτελεί μια ισόβια, πολύπλοκη, εκ γενετής νευροαναπτυξιακή διαταραχή που συνήθως εκδηλώνεται στη φάση της ανάπτυξης. Τα βασικά χαρακτηριστικά των ατόμων που βρίσκονται στο φάσμα του αυτισμού είναι η ελλειπής κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, η εκδήλωση στερεοτυπικών επαναληπτικών συμπεριφορών, η ύπαρξη γλωσσικών διαταραχών ή απουσίας λόγου, σημαντικού ή όχι βαθμού νοητική υστέρηση ή άλλων ιατρικών καταστάσεων. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται, διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού. Αυτό σημαίνει πως στην χώρα μας υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 150.000 άτομα με Αυτισμό. (Πηγή: https://www.sansimera.gr/worldays/186)

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 με αφορμή τη μέρα αυτή, η Β’  τάξη του σχολείου μας προσκλήθηκε και συμμετείχε στην εκδήλωση συμπερίληψης και αλληλεπίδρασης που οργάνωσαν ο Σύλλογος Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αυτισμό Ν. Λάρισας και το Κέντρο Ημέρας Χαρά ΙΙ στο Κηποθέατρο. Στην δράση, που συντόνισαν οι εκπαιδευτές του Κέντρου Ημέρας ΧΑΡΑ ΙΙ, του Κέντρου Ημέρας ΧΑΡΑ Ι και του Οικοτροφείου «Ελευθερία», συμμετείχαν και οι μαθητές του 7ου Νηπιαγωγείου Λάρισας.

Οι μαθητές/τριές μας συμμετείχαν αρμονικά και με μεγάλο κέφι και ενθουσιασμό σε παιχνίδια γνωριμίας, συνεργασίας, ζωγραφική προσώπου και κινητικές διαδρομές. Ζωγράφισαν ομαδικά, έπαιξαν και έστειλαν ένα ηχηρό μήνυμα κατά του αποκλεισμού των ατόμων με αυτισμό. Είχαν ετοιμάσει κι ένα δωράκι με το σύνθημα “Είμαστε όλοι μία παρέα” που προσέφεραν στα παιδιά του κέντρου Ημέρας Χαρά ΙΙ.

Πραγματικά ήταν μία μοναδική εμπειρία και για τα παιδιά και για τις εκπαιδευτικούς Μαρία Ζαρμπάνη και Ελισάβετ Πέτσιου που συνόδευσαν τους μαθητές/τριες στο Κηποθέατρο.